Näin perustettiin Metsäopiskelijoiden OsuusMetsä

Terve!

Tervetuloa lukemaan Metsäopiskelijoiden OsuusMetsän ensimmäistä blogitekstiä. Monelle on varmaan vieläkin epäselvää, mikä ihme tämä osuuskunta on. Tässä tekstissä avaan OsuusMetsän perustamistarinaa ja ideologiaa tämän kaiken takana. Osuuskunnan puheenjohtajana toivotan kaikille antoista lukuhetkeä.

Ajatus osuuskunnasta lähti loppuvuodesta 2020 hetken mielijohteesta, kuten niin moni hyvä idea ennenkin. Seurasi hirveä innostus ja vielä suurempi hämmennys. Kuten arvata saattaa, kaikki ei heti sujunutkaan niin kuin olisimme toivoneet. Ideat ja ajatukset olivat lentäviä, mutta toteutus ja toiminnan punainen lanka puuttuivat. Hanskat heitettiin hetkeksi nurkkaan ja suksetkin naulattiin seinälle. Tapana ei kuitenkaan ole luovuttaa. Otimma muutaman oluen ja pohdiskelimme asiaa hetken, jonka aikana palo viedä ajatusta eteenpäin kasvoi entistä suuremmaksi, ja hommiin ryhdyttiin uudella innolla. Lähestymistapaa viilattiin ja yhteistä ideaa rakentamaan koottiin timanttinen tiimi.

Ensimmäinen etappi pitkällä tiellä oli siis saavutettu. Tiimi oli vihdoin kasassa, ja suuret suunnitelmat tulevaisuuden varalle kirkastuivat. Seuraava askel oli perustaa osuuskunta virallisesti. Se ei ole nykyaikana kovin vaikeaa, mutta rahoituksen saaminen aiheutti pientä päänvaivaa. Ideastamme pidettiin todella paljon, mutta usealla kertaa instituutioiden säädökset eväsivät meiltä mahdollisuuden saada tukea toimintaan. Osuuskunta on yleishyödyllinen organisaatio kaikille metsäalan opiskelijoille, joten emme voineet käyttää omia rahojamme. Piti siis keksiä toinen tapa kerätä perustamiseen tarvittavaa pääomaa.

Kevään 2021 koittaessa eteemme avautui yllättävä tilaisuus tehdä urakka, jonka avulla voisimme saada osuuskunnan perustamiseen tarvittavan summan kasaan. Tässähän herää enää kysymys, mitä pojat sitten läksivät tekemään? No perinteistä halkosavottaa tietysti. Työmaalle Rääkkylän pienen kunnan perukoille lähdimme ylpeästi vanhanajan urakkahenki mielessämme. Palkkaa ei paljon makseltu, mutta eihän aloittelevat yrittäjän taimet yleensä omalle ajalleen voi oikein hintaa laittaakaan. Sama tuntuu pätevän myös osuuskuntatoiminnassa. Vettä on virrannut joissa paljon urakan jälkeen, mutta niin on töitäkin tehty. Tällä tarkoitan siis töitä kohti sitä yhteistä päämäärää, jossa jokainen työntekijä saa ansaitsemansa palkkansa.

Savotalla päivät alkoivat seitsemän maissa ja päättyivät pimeän tuloon iltaisin, jonka jälkeen lämpeni työmaan sauna. Sauna, jos jokin, tuntui niinä iltoina parhaalta paikalta, joka maanpäältä löytyy. Hien kirvellessä pystyi kaukaisesti kuulemaan vanhan ajan tukkisavotan historian kaiun. Saunan kautta matka jatkui majoitukseemme, eli pieneen pirttiin, jossa nukuimme lattialla siskonpedissä. Jos joku olisi aamuisin sattunut paikalle ja kysynyt, kellään meistä ei olisi paikkoja kolottanut tai lihaksistoa särkenyt. Mieleeni on kuitenkin painunut hyvinkin mielenkiintoisia ilmeitä, murahteluja ja venyttelyasentoja kyseisiltä aamuilta. Kaiken kaikkiaan urakka onnistui varsin hyvin, ja viimeistään silloin syntyi tekemisen henki OsuusMetsää eteenpäin vievään porukan keskuudessa.

Nyt kun osuuskuntamme alun kommellukset ja ensimmäinen urakka on käsitelty, voidaankin pikakelata tähän hetkeen ja siihen, miksi tällainen osuuskunta on perustettu. Suuressa yksinkertaisuudessaan koimme, että tällä hetkellä opiskelua, yritysyhteistyötä, yrittäjyyttä ja opiskelijoiden työllistymisen mahdollisuuksia ei oltu hyödynnetty tarpeeksi hyvin. Tähän tarpeeseen osuuskuntamme tarjoaa apua välittämällä työtä opiskelijoille ja työntekijöitä yrityksille. Osuuskunta toimii siis opiskelijoiden ja yritysten välisenä kontaktina. Samalla parannamme metsäalan koulutusten välistä yhteistyötä alkuunsa ainakin Pohjois-Karjalan alueella. Osuuskuntaamme voi liittyä kaikki metsäalan opiskelijat, jotka ovat täyttäneet 18 vuotta. Liittymisen mahdollisuus ei ole paikka- eikä koulusidonnainen.

Kantava ajatus toiminnassamme on opiskelijoiden yhteistyö toimintamme ideologian puolesta, jolloin voimme saada suuriakin muutoksia aikaan. Vähintäänkin voimme todeta, että on yritetty, mutta me osuuskunnan perustajat uskomme, että työmme kantaa hedelmää. Fakta on kuitenkin se, ettei asioita voi muuttaa, jollei ole valmis tekemään töitä niiden eteen.

Tämän kaiken todettuani tarjoankin nyt teille, hyvät kanssaopiskelijamme, mahdollisuutta lähteä mukaan tähän seikkailuun meidän kanssamme. Kaikki uudet jäsenet ovat lämpimästi tervetulleita mukaan tuleviin kommelluksiin. Tulevan lukukauden 2021-2022 aikana olemme mukana tapahtumissa sekä järjestämme myös itse tapahtuman jos toisenkin. Ajantasaiset tiedot toiminnastamme saa seuraamalla meitä Instagramissa @osuusmetsä ja Facebookissa Metsäopiskelijoiden OsuusMetsä. Tavataan somessa!

Nyt olette kuulleet tarinan Metsäopiskelijoiden OsuusMetsän perustamisesta ja sen tarkoituksesta. Toivottavasti vastasin kysymyksiin ja ihmettelyihin mahdollisimman hyvin, mutta meiltä hallituslaisilta saa tulla aina kysymään, jos jokin jäi vielä mietityttämään. Tulevissa blogiteksteissä paneudutaan vielä tarkemmin osuuskunnan hallituslaisten mietteisiin alaan liittyvissä asioissa.

Tämän tekstin päätän saatesanoin, jotka ovat tutut muumeista. Kyseisestä lausahduksesta löytynee meille kaikille jotain tarttumispintaa niin opiskeluaikana ja toivottavasti vielä sen jälkeenkin.

” Takaisin luontoon. Elämme vain kerran. Hiiteen velvollisuudet! ”

~ Pekka Ylimäki, PJ ~

Vieritä ylös